IDRONECT bedenkt authorisatietool GeoZones.eu voor geozone managers uit nieuwe drone wetgeving

Naar aanleiding van de nieuwe drone wetgeving, lanceert IDRONECT de webapplicatie GeoZones.eu, waarmee geozone managers zonder veel administratief werk drone vluchten kunnen goedkeuren of afwijzen, al dan niet met compensatie.

Nieuwe wetgeving en rol van “geozone managers” in het leven geroepen

Op 31 december 2020 is de nieuwe Europese drone wetgeving van start gegaan in Europa. Deze drone wetgeving werkt op Europees niveau, waardoor drone operatoren in Europese landen voor het eerst over een uniforme wetgeving beschikken. In die wetgeving spelen de zogenaamde ‘geozones’ een cruciale rol. Een geozone is een zone van het luchtruim waarvoor speciale regels gelden voordat er gevlogen kan worden met een drone; welke regels dat zijn hangt af van geozone tot geozone.

Voortaan staat een dergelijke zone onder het toezicht van een manager die dit soort zones onderhoudt en ‘managet’: de zogenaamde ‘geozone manager’. Die manager kan behalve een fysieke persoon ook een (drone)bedrijf of een organisatie zijn. Zo kan ook een ziekenhuis met een heliport een geozone manager zijn. Niet alleen heliports, maar ook andere zones, zoals steden, kunnen geozones zijn.

De rol van deze manager is om erop toe te zien dat er geen conflicten zijn tussen drones en mensen, vliegtuigen, gebouwen of andere obstakels, en dat de drones beantwoorden aan de nodige voorwaarden om te mogen vliegen in de geozone. Elke geozone heeft namelijk
zijn eigen apart opgestelde voorwaarden.
Een belangrijke nuance is dat geozone managers plots van de ene dag op de andere de rol van ‘manager van een geozone’ toegewezen hebben gekregen; dat betekent plots veel meer mailverkeer en administratie. Het is voor hen dat GeoZones.eu een oplossing voorziet.

Veilig en drone-vriendelijk voor geozone managers

Drone vlucht-aanvragen goedkeuren of net afwijzen, drone vlucht-voorwaarden opstellen, implementeren en zorgen dat ze worden nageleefd, drone piloten en operatoren checken of nagaan dat ze betrouwbaar zijn, … de administratieve rompslomp die komt kijken bij de rol van de nieuwe geozone manager is niet te onderschatten.

Daarom komt het Gentse softwarebedrijf IDRONECT op de proppen met de webapplicatie GeoZones.eu, een beheertool waarmee geozone managers het hoofd kunnen bieden aan die plotse rompslomp. In de applicatie staan zij in direct contact met de drone piloten die een
aanvraag hebben ingediend. In de applicatie worden notificaties voor het landen en het opstijgen van drones voorzien.

Interessant is ook dat IDRONECT in geozones.eu een versie voorziet waarin de geozone manager gecompenseerd wordt voor het efficiënt beheren van de vlucht-aanvragen of meldingen; dit maakt het mogelijk om de geïnvesteerde tijd in het managen van de zone terug te verdienen.

Drone planning voor drone operatoren

Ook voor drone gebruikers is de app handig; zij kunnen zich gratis verbinden met verschillende geozones doorheen Europa, allemaal op één platform. Momenteel moet een drone-operator eerst online op zoek gaan naar de identifier van de benodigde geozone. Daarna moet hij via de FOD Mobiliteit en Vervoer de identifier ingeven om te achterhalen wat de vluchtvoorwaarden zijn, wat het reservatie-proces is en wie de geozone manager is. Vervolgens moet hij overleggen of zijn drone mag vliegen, wanneer precies en onder welke voorwaarden, en na afloop moet er een kopie van de toestemming worden bezorgd aan het DGLV.

Voor deze drone operatoren is het veel handiger om één platform te hebben waar participerende geozones staan ingeschreven en waarbinnen hij vluchten kan aanvragen en in direct “online chat”-contact kan staan met de geozone manager. Al zijn papierwerk is te vinden op één platform en hij staat in nauw contact met verschillende geozones. Kortom, GeoZones.eu verbindt piloten en geozone managers met elkaar zonder te veel moeite, detailwerk of onoverzichtelijke dossiers.

Op 16 en 18 februari organiseert GeoZones.eu een webinar om het gebruik van de applicatie toe te lichten aan geinteresseerde geozone managers.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin